Заттардың қасиеті өзгере ме? • заттардың қайда қолданылатынын білесің;• заттардың қалай өзгеретінін, оған не әсер ететінін түсінесің. Заттардың қасиеті өзгере ме? 1 / 10 Жентті қалай жасайды? Негештің әжесі женттің қалай жасалатынын айтып берді. Суретті сызбаға қарап, жент жасау үдерісін сипатта. 1.Тарыны тазалап, жуып, кептіріп әзірлейді. 2. Тарыны қуыру Тарыны пісіру 2 / 10 3. Тарыны түю Тарыны өлшеу 3 / 10 4. Тарыны жуу Ұнтақталған тарыны елеуіштен өткізу 4 / 10 5. Ұнтақ тарыға сарымай, қант араластыру Ұнтақ тарыға қаймақ, сүт құю 6. Дайын болған өнім – жент. 3 жауапқа дейін таңдауға болады. 5 / 10 Пиктограмманы оқы Негеш әжесі дайындаған тосаптың жасалу жолын пиктограммамен бейнеледі. Құлпынай тосабын дайындау үдерісінде қандай өзгерулер болды? Белгіле. су мен қант араласып, сиропқа айналды жидек қайнағаннан кейін жұмсарды су мен қант араласып, ұнтақ затқа айналды жидек қайнағаннан кейін қатты бола түсті жидекті сиропта қайнатқан соң, қоймалжың затқа айналды 1 жауапқа дейін таңдауға болады. 6 / 10 Үдеріс басындағы зат пен соңында алынған затты салыстыр Үдерістің басындағы жидек пен тосаптың ішіндегі жидектің қасиеттері бірдей Үдерістің басындағы жидек пен тосаптың ішіндегі жидектің қасиеттері әртүрлі Заттар түрлі үдеріс кезінде басқа заттарға айналады. Ол үшін заттарды араластырады, қыздырады, ерітеді. Кейбір заттар араласқан қоспаның құрамында болса да, қасиеттерін жоғалтпайды. Ал кейбір заттар басқа заттармен әрекеттесіп, өз қасиеттерін жоғалтады немесе өзгертеді. Олар бастапқы қалпына келе алмайды. Адамдар заттарды қосу, араластыру арқылы заттың қасиеттерін жақсартуды, құрамын өзгертіп басқа заттар жасауды үйренді. 1 жауапқа дейін таңдауға болады. 7 / 10 Зертте Картоптан крахмалды қалай алады? Зерттеу жоспарымен таныс. Қажет заттар: картоп, үккіш, стақандағы су, құйғы, сүзгі, йод. Зерттеу жүргізуге арналған нұсқаулық 1. Тазартылған картопты үккіштен өткізеді. 2. Үккіштен өткізілген картопты шыны ыдыстағы жылы суға салады. 3. Біраз уақыттан соң шыны стаканға құйғы мен сүзгішті орналастырып, картопты сүзіп алады. 4. Шыны ыдыстағы тұнбаның жоғарғы жағындағы суды басқа ыдысқа құйып алады. 5. Нәтижесін тіркейді, қорытынды жасайды. Осы зерттеудің қорытындысын белгіле. Ыдыстың түбіне тұнған ақ түсті зат картопта крахмал бар екенін көрсетті. Крахмалды қоюландырғыш қасиеті үшін тағам жасауда қолданады. 1 жауапқа дейін таңдауға болады. 8 / 10 Сүттен не жасалады? Сызбаны зерделе. Қай кезеңде сүттің қасиеті өзгереді? Сүт ашыған кезде Сүтті жылытқан кезде 1 жауапқа дейін таңдауға болады. 9 / 10 Дұрыс тұжырымды белгіле Құрт, май мен ірімшік бастапқы сүт қалпына айнала алмайды Құрт, май мен ірімшік бастапқы сүт қалпына қайта келе алады 2 жауапқа дейін таңдауға болады. 10 / 10 Қай кезеңде жаңа зат пайда болады? Ұйыту нәтижесінде (айран) Сүтті айыру кезінде (май) Шайға сүт қатқан кезде Сүтті тоңазытқышқа қойғанда Ойлан Сұраққа жауап бер. Заттардың қасиетін білудің қандай пайдасы бар? Өз жауабыңды мәтіндегі ақпаратпен салыстыр. Кез келген зат тұрмыста, өндірісте белгілі бір қасиетіне байланысты қолданады. Сондықтан заттардың қасиетін білудің пайдасы өте зор. Заттар түрлі болады. Олар тіпті зиянды болуы мүмкін. Сондықтан заттардың қасиетін тек пайдалану үшін ғана емес, тіршілік қауіпсіздігі үшін де білу керек. Пікірің мәтіндегі оймен сәйкес келді ме? КҮТУ Сенің нәтижең 0% Қайта орындау